XC MARATON BACAU 2024

Regulament concurs

1. Cadru general

1.1. Acest regulament se aplică participanţilor la concurs. 

1.2. Organizatorul evenimentului este: Asociatia Happy Sport Festival, denumita în continuare „organizator”.

1.3. „IT’S TIME FOR CYCLING – XC MARATON BACAU” este o competiție de tip mountain-bike XC.

21.09.2024 PENTRU PERSOANE CU VARSTA 14-89 ANI

22.09.2024 TURA COPIILOR – PENTRU COPII 7-13 ANI

Concursul este deschis publicului larg și se adresează în principal bicicliștilor amatori (începători, intermediari și avansați), care au împlinit vârsta de 7 ani. Dacă minorul a împlinit 7 ani la data concursului, va putea participa la TURA COPIILOR doar cu acordul scris al parintelui/tutore si prezentand declaratia parinte/tutore.

Minorul care nu a implinit sau a implinit 14 ani poate participa in concurs – tura scurta sau tura happy cu acordul scris al parintelui/tutore si prezentand declaratia parinte/tutore.

1.4. Înscrierea participanţilor se face online sau la faţa locului, în intervalul orar anunțat.

1.5. Prin bifarea căsuței corespunzătoare în timpul înregistrării online sau prin semnarea formularului de înscriere la fața locului, fiecare participant:
– declară că acceptă şi înţelege termenii şi condiţiile de participare la „IT’S TIME FOR CYCLING – XC MARATON BACAU”, precum şi regulamentul competiţiei;
– îşi dă acordul ca imaginea sa sau alte date publice (spre exemplu rezultatele obţinute, clasamentele etc.) să fie folosite în materialele de promovare a evenimentului, sub formă de fotografii, afişe, filme, interviuri etc., în mod gratuit şi necenzurat.

1.6. Organizatorul îşi rezervă dreptul de a refuza înregistrarea şi participarea la cursă a concurenților, din motive obiective.

2. Obligațiile participanților

2.1. Participarea la ”IT’S TIME FOR CYCLING – XC MARATON BACAU” se face pe proprie răspundere, în deplină cunoştinţă a aptitudinii de a participa la eveniment, a stării de sănătate fizică şi mentală, precum şi a stării tehnice a echipamentului fiecărui participant.

2.2. Fiecare participant este responsabil pentru propria securitate şi siguranţă. Organizatorii, partenerii, sponsorii, voluntarii şi personalul care participă la realizarea evenimentului nu sunt responsabili pentru orice fel de rănire, deces sau pagube de orice natură care pot surveni în timpul sau ca urmare a desfăşurării evenimentului.

2.3. Fiecare participant, indiferent de modul de înscriere, trebuie să semneze la preluarea numărului de concurs o declaraţie de responsabilitate prin care îşi asumă riscurile ce pot rezulta din participarea la “ IT’S TIME FOR CYCLING – XC MARATON BACAU”. Este recomandat ca participanţii să dispună de asigurare în caz de accidente valabilă pentru competiţii sportive.

2.4. Purtarea unei căşti de protecţie este obligatorie pe toată durata desfăşurării concursului. Refuzul purtării unei căşti de protecţie pe durata competiţiei atrage descalificarea.

2.5. Participanţii au obligaţia de a asculta şi de a respecta indicaţiile/instrucţiunile organizatorului şi ale personalului de concurs.

2.6. Preluarea numărului de concurs se face la faţa locului înaintea desfăşurării concursului, în intervalul orar prevăzut de către organizator. 

2.7. Organizatorul poate interzice luarea startului sau continuarea cursei pentru orice participant, dacă acesta se prezintă în stare de ebrietate, este sub efectul substanțelor halucinogene/dopante sau este în stare de slăbiciune evidentă, boală, epuizare fizică sau psihică.

2.8. Sportivii juniori legitimați la un club de ciclism vor putea participa și dacă sunt însoțiți de un reprezentant din partea clubului la care sunt legitimați.

3. Trasee

3.1. Concursul se desfășoară pe 4 trasee, diferite ca lungime și grad de dificultate. Cele 4 trasee satisfac cerințele sportivilor amatori și profesioniști, fiecare dintre participanți putând alege în funcție de condiția fizică și nivelul de pregătire.  Numarul de km pt fiecare traseu si configuratia acestora vor fi comunicate de organizatori pe site-ul de concurs cu 3 saptamani inainte de start.

3.2. Trasee de concurs:
– TURA COPIILOR – traseu ROSU, fara dificultate,

* pentru copii cu varsta 7-8 ani

* pentru copii cu varsta 9-10 ani

* pentru copii cu varsta 11-13 ani

– TURA HAPPY – traseu GALBEN, dificultate mica, pentru persoane – masculin sau feminin cu varsta mai mare de 14 ani

– TURA SCURTA  – traseu VERDE, cu dificultate medie, pentru persoane – masculin sau feminin cu varsta mai mare de 14 ani

–  TURA LUNGA – traseu PORTOCALIU, cu dificultate mediu -> greu, pentru biciclete normale si electrice

3.3. Organizatorii nu își asumă răspunderea pentru obiectele pierdute sau uitate pe traseu în timpul întrecerii, însă sunteți rugați să aduceți orice obiect sau bun găsit pe traseu organizatorilor pentru a le restitui posesorilor.

4. Categorii și clasament

4.1. Participanţii se pot înregistra în următoarele categorii:

Categorii tura COPIILOR

Masculin si feminin – pentru copii 7-8 ani (2016-2017)

Masculin si feminin – pentru copii 9-10 ani (2014-2015)

Masculin si feminin – pentru copii 11-13 ani (2011-2013)

  Categorii tura Scurta
 Masculin si feminin 14-18 ani (2006-2010)
 Masculin si feminin 19-29 ani (1995-2005)
 Masculin si feminin 30-39 ani (1985-1994)
 Masculin si feminin 40-49 ani (1975-1984) Masculin si feminin 50+ (1935-1974)

Categorii tura Happy

 Masculin si feminin 14-18 ani (2006-2010)Traseu
 Masculin si feminin 19-29 ani (1995-2005)20 km
 Masculin si feminin 30-39 ani (1985-1994)20 km
 Masculin si feminin 40-49 ani (1975-1984) Masculin si feminin 50+ (1935-1974)20 km
 20 km
Categorii tura Lunga si tura E-bike20 km
 Masculin si feminin 18-29 ani (1995-2006) 20 km
 Masculin si feminin 30-39 ani (1985-1994)45 km
 Masculin si feminin 40-49 ani (1975-1984) Masculin si feminin 50+ (1935-1974) 45 km
45 km
45 km

4.2. Încadrarea în categoria de vârstă se face în funcție doar de anul nașterii, indiferent de lună și zi. Vârsta pentru stabilirea categoriei se consideră calculând diferența între anul curent și anul de naștere al concurentului, indiferent de luna sau ziua nașterii.

4.3. Se fac clasamente pentru categoriile specificate mai sus, precum și un clasament general.

4.4 Premierea se va face pe categorii si va fi influentata de generozitatea sponsorilor nostri.

4.4.1 La toate turele se premiază primii 3 (trei) clasați la fiecare categorie.

4.5. Premiile în produse, diplome și medalii se decernează la festivitatea organizată după concurs și nu se expediază prin poștă.

 4.6. Numărul minim de participanţi la o categorie este de 5 (cinci).  Daca intr-o categorie nu sunt mai mult de 5 persoane inscrise, vor concura la categoria imediat apropiata de varsta.

4.7. Data limita a inscrierilor on line va fi  19 sept.2024 ora 20.00. Se vor putea face inscrieri si la fata locului .

5. Proceduri de concurs

5.1. Şedinţa tehnică
O şedinţă tehnică va fi ţinută pentru toţi participanţii, în ziua concursului. În cursul şedinţei tehnice participanţii vor fi informaţi asupra traseului, porţiunilor periculoase, eventualelor modificări, precum şi a regulilor de comportament pe care participanţii sunt obligaţi să le respecte. Şedinţa tehnică va fi ţinută de directorul de concurs, la linia de start, recomandând prezența tuturor participanților.

5.2. Cronometrarea
Cronometrarea se face automat prin intermediului cipului lipit pe numarul de concurs.

Este responsabilitatea participanţilor de a monta corect numărul de concurs.

5.3. Timp limită de  parcurgere  traseu scurt:  3 ore, după start. Timp limită parcurgere traseu lung: 6 ore, după start. După acest timp, concurentul care nu trece linia de sosire va fi considerat descalificat.

5.4. Numărul de concurs
Preluarea numărului de concurs se face pe baza copiei după actul de identitate, în locațiile și orele stabilite de organizator, conform informațiilor publicate pe site sau pagina de facebook.
Numărul de concurs trebuie montat pe ghidon şi trebuie să fie vizibil din faţă pe tot timpul concursului.
Logo-urile plasate pe număr trebuie să fie vizibile.
Numărul nu trebuie să fie tăiat sau modificat sub nicio formă în timpul concursului.
În caz de abandon numărul trebuie predat reprezentanților organizatorului de pe traseu sau în zona de Start/Sosire.

5.5. Startul
Startul se va da la data şi ora stabilită de organizator şi anunţată pe site sau pagina de facebook. Localizarea zonei de Start/Sosire va fi publicată în prealabil. 

5.6. Retragerea din concurs/Abandonul
Retragerea din concurs din alt motiv decât cel de accident se poate face doar la punctele de control sau în zona Start/Sosire. Concurentul care nu mai poate sau nu mai doreşte să continue concursul are obligaţia să se deplaseze până la cel mai apropiat punct de control sau în zona de Start/Sosire, unde se consemnează retragerea sa, păstrându-şi numărul de concurs,.
Concurenţii care se deplasează mai încet au obligaţia de a fi atenţi pentru a face loc celor care vin din spate şi doresc şi pot să îi depăşească. Toți concurenții sunt rugați să nu pedaleze agresiv și să-i respecte pe aceia care sunt mai lenți.
În caz de pană, reparaţii, căzătură, accidentare etc. traseul de concurs trebuie eliberat cât mai repede pentru a face posibilă trecerea celorlalţi concurenţi sau a echipelor de salvare.
Neanunțarea retragerii din concurs poate cauza o operațiune de căutare și salvare (echipe de salvare, salvamont etc.) pe cheltuiala participantului implicat. Retragerea va fi confirmată prin semnătură pe foaia de arbitraj. Orice participant care se retrage va fi ajutat cu privire la cea mai bună variantă de revenire la Start/Sosire, dar este responsabil pentru transportul propriu, ruta pe care o va folosi și acțiunile ulterioare momentului și locului retragerii.

5.7. Oprirea din concurs
Organizatorul îşi rezervă dreptul de a opri un participant în următoarele cazuri:

5.8. Puncte de control
Pe traseu sunt amplasate puncte de control obligatorii. Participanții care nu trec printr-un punct de control, indiferent de motiv, vor fi descalificați.

6. Protecția mediului înconjurător

6.1. Este strict interzisă aruncarea deşeurilor de orice fel, inclusiv bidoane, flacoane, tuburi cu gel, ambalaje, în orice loc de pe traseu în afara celor amenajate sau la punctele de control. Cei care nu respectă această regulă vor fi descalificaţi.

7. Echipament obligatoriu

7.1. Pentru toate traseele: echipamentul obligatoriu este compus din cască de protecţie şi număr de concurs care conține chipul de cronometrare pus la dispoziţie de către organizator.

7.2. Bicicleta va fi verificată de către concurent înaintea concursului și va fi în stare bună de funcţionare.

7.3. Se recomandă utilizarea recipientelor pentru păstrarea lichidelor pe traseul de concurs între punctele de alimentare.

7.4. Alte recomandări: ochelari, pompă, cameră de rezervă, petice pentru pană și leviere, trusă de scule, telefon mobil protejat de umezeală, echipament de ciclism adecvat vremii.

8. Penalizări/Descalificări

8.1. Vor duce la descalificare / penalizare următoarele acțiuni:

8.2. Descalificările se pot face și după concurs în urma vizualizării pozelor, filmelor sau a sesizării fondate a altor concurenți.

9. Caracteristici ale competiției

9.1. Evenimentul este o competiție outdoor. Traseul este neamenajat și neprotejat, în cea mai mare parte desfășurându-se prin pădure, folosește drumuri publice, poteci marcate și nemarcate, etc. Anumite porțiuni din traseu pot fi considerate dificile; acestea vor fi semnalizate de către organizatori și parcurse cu grijă de către concurenți.

9.2. Parcurgerea traseului necesită experiență și unele cunoștințe, cum ar fi:

10. Modificarea traseului, alte decizii privind desfăşurarea concursului

10.1. Organizatorul poate modifica oricând traseul sau poate anula/opri competiţia dacă aceasta nu se poate desfăşura în condiţii de siguranţă.

 10.2. Pe parcursul traseelor de concurs nu este permis niciun ajutor venit din exterior (suporter, spectator etc.), excepție făcând cazurile deosebite și ajutorul acordat în punctele de realimentare amenajate

10.3. Toate decizile vor fi luate de comitetul de concurs sau de directorul de concurs.

10.4. În caz de forță majoră, organizatorii pot lua decizia unor modificări de traseu sau program. Se poate decide inclusiv amânarea sau anularea cursei, în situații excepționale.

10.5. Organizatorul îşi rezervă dreptul de a aduce modificări asupra informaţiilor afişate pe site sau pe pagina de facebook, a regulamentului sau a programului etc. Aceste modificări vor fi aduse la cunoştinţă participanţilor cu minim 2 zile înaintea concursului sau cel târziu la preluarea numerelor de concurs.

Notă: Organizatorul este exonerat de răspundere dacă în timpul cursei publicul deteriorează marcajele de ghidare

ALTE ASPECTE:

Organizatorul își rezervă dreptul de a folosi în nume propriu sau prin cesiune către parteneri ai concursului, orice material fotografic, video și audio cu concurenții „  IT’S TIME FOR CYCLING -XC MARATON BACAU” din timpul desfășurării acestui concurs (inclusiv de la linia de start/finish și premierile la podium). Cei care vor să utilizeze aceste materiale sunt rugați să ne contacteze in vederea obtinerii acordului.

Notă: În cazul în care organizarea concursului este împiedicată de evenimente de forță majoră și/sau de evenimente meteo nefavorabile, organizatorul își rezervă dreptul de a decide, după caz, amânarea/oprirea/prelungirea concursului, sau modificarea traseului.

Prin înscrierea la concurs, participanții declară că sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal de către organizator, precum și cu participarea la Concursul „  IT’S TIME FOR CYCLING – XC MARATON BACAU”      astfel implicând acceptul și consimțământul participanților ca datele lor personale să fie păstrate și prelucrate de organizatori.